Díjeső a Dunán

 

Forrás: IHO

 

Az év sportrepülői a vitorlázóktól a siklóernyősökig, a műrepülőktől a ballonosokig, a sárkányosoktól a rallyrepülőkig.


Minden évben a holtszezon a jó alkalom: a gépek javarészt még a hangárokban, a pilóták java pedig a hagyományos repülőbálon gyülekezik. Idén az Európa Hajó adta a helyszínt, a Duna a hátteret az ünnepségnek, merthogy a bál előtt zajlik az ugyancsak fontos ceremónia, 2012 legjobb hazai sportrepülőinek díjazása.


A főszereplők egyfelől a díjátadók voltak: Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai alelnöke, Mészáros László, a Magyar Repülő Szövetség elnöke, Dr. Melles Imre, a repülőorvosi központ vezetője, Sipos Zoltán ezredes, a HM Légügyi Osztály vezetője és Jóri Tamás, a Magyar Repülő Szövetség Főtitkára, de szép gesztusként díjakat adhatott át Hegedűs Dezső, a magyar sportrepülés „Dezső bácsija”, a szövetség korábbi elnöke is.


Hegedűs László, repülőkörökben Bagoly: az év vitorlázórepülője

Hegedűs László, repülőkörökben Bagoly: az év vitorlázórepülője


A főszereplők másfelől természetesen a díjazottak voltak, közülük is kiemelkedik Hegedűs László, a Malév Repülőklub tagja, aki többször is ki kellett, hogy sétáljon különféle elismerésekért. Az iho/repülés is írt már „Bagoly” szenzációs namíbiai világrekordjáról, de persze itthon is remek távokat repült. Megkapta a FAI, a Nemzetközi Repülőszövetség diplomáját két tavalyi Európa kontinensrekord repülésért: 156,66 kilométeres óránkénti átlagsebességet ért el egy 100 kilométeres háromszögön végigrohanva, és 136,05 kilométeres átlagsebességet 300 kilométeres háromszögrepülésen. És ugyancsak ő lett az év sportolója vitorlázórepülésben.


A díjazott ifjúsági sportoló vitorlázórepülésben: Vámosi Tamás, Opitz Nándor Repülőklub, a vitorlázórepülő hölgyek között pedig Diófási Orsolya, az Őcsényi Repülőklub versenyzője lett.


Friss világbajnokunk, az év műrepülője, Nádas Tamás

Friss világbajnokunk, az év műrepülője, Nádas Tamás


Nem volt meglepetés akkor sem, amikor az év motoros műrepülő sportolóját szólították a díj átvételére: az elismerést Nádas Tamás, a Magyar Műrepülő Klub pilótája kapta, aki 2012-ben lett aranyérmes Nyíregyházán, az Advanced Világbajnokságon. És egy másik remek műrepülő pilóta a motor nélküli műfajban: az év sportolója vitorlázó műrepülésben Tóth Ferenc, Európa- és világbajnokunk, a Magyar Műrepülő Klub pilótája.


Még néhány sportág tavalyi kiemelkedő figurái, akik megkapták az év sportolója elismerést: motoros rally-repülésben Mayer Béla és Havlin Péter, a Győri Aeroclub párosa, hőlégballon repülésben: Konecsni János, Buborék Ballon Klub, motoros könnyűrepülésben: Ferincz Vince és Vizaknai Katinka, Nagykanizsai SE, sárkányrepülésben pedig: Újhelyi Balázs, Pilisi SE.


Díjazták az év siklóernyős távrepülő sportolóját, a győztes: Nagy Máté, MPC Extrém SE. 2012 női siklóernyős távrepülő sportolója Ákos Zsuzsa, SIRESZ volt, siklóernyős célraszállásban Kaszás Sándor, Aeroclub Hajdúszoboszló, női acro siklóernyőzésben Grillmayer Alexandra, Airborne SE volt a tavalyi év legjobbja.


Egyfajta életműdíjnak is felfogható az MRSZ elnök különdíja, az egyik idei kitüntetett: Horti Kálmán

Egyfajta életműdíjnak is felfogható az MRSZ elnök különdíja, az egyik idei kitüntetett: Horti Kálmán


Átadták a Rotter Lajos vándordíjat, illetve a mostani alkalommal kivételesen két díjazott volt, akik a legnagyobbat repülték vitorlázógéppel Magyarország határain belül: 778 kilométeres távot repült Bartolf Richárd a Malév Repülőklub tagja és Verebélyi Zoltán, a MÁV Repülőklub versenyzője.


A Turul vándordíj 2012. évi nyertese pedig megint csak Hegedűs László, a Malév klub tagja lett.


Immár hagyomány, hogy a sporteredménytől függetlenül díjazza a Repülőszövetség elnöke azokat, akik hosszú ideje a repülés ügyét szolgálták és szolgálják most is. A díjazottak egyike Horti Kálmán, a Kék Ég Repülőklub tagja, a hazai és nemzetközi precizíós és rally repülősport területén végzett több évtizedes munkájának elismeréseként kapta a díjat. Jávor Géza a Magyar Sándor Repülőklub tagja ugyancsak a repülősportok területén kifejtett több évtizedes munkájáért kapta az elnök különdíját, Wally Tibornak, az Endresz György Sportrepülő Egyesület tagjának pedig a vitorlázórepülésért végzett munkáját ismerte el különdíjjal a Repülőszövetség vezetője.


Az iho/repülés vitorlázórepülő cikkírója, Ugrósdy Márton, a gyémántot érő start előtt

Az iho/repülés vitorlázórepülő cikkírója, Ugrósdy Márton, a gyémántot érő start előtt


A díjkiosztó kezdete előtti percekben érkezett a hír: az IGC, a Nemzetközi Vitorlázórepülő Szövetség plenáris ülése titkos szavazáson úgy döntött, hogy az idei Pelagia Majewska emlékérmet Bolla Máriának ítéli 50 éves repülő pályafutása elismeréseként.


Átadták még a díjakat a Magyar Vitorlázó Kupa helyezetteinek, a Lányi Róbert emlékdíj nyertese a sportszerűségért kapta az elismerést, kupákért jöhettek a Magyar Rally-repülő Kupa helyezettei, megkapták kitüntetésüket a tavalyi vitorlázó és siklórepülő rekorderek, és ekkor kapták meg a hőn áhított oklevelet és jelvényt azok, akiknek sikerült teljesíteniük a gyémánt- és aranykoszorú feltételeit. Közülük érdemes külön említeni Ugrósdy Mártont, a fiatal sportoló egyben az iho/repülés egyik szerzője, vitorlázórepülő témák jeles feldolgozója, aki emlékezetes cikkben írta meg a maga gyémántot érő magassági repülését


2013.03.04. 09:00.


MRSZ elnöki különdíj Horti Kálmán részére